Inspirativní exkurze do SFÉRY

Někdy je lepší věci a místa vidět na vlastní oči než o nich jenom číst a hledat informace na internetu. Obrázky vám toho totiž často moc neřeknou. A protože MAS Lanškrounsko ve spolupráci s Pardubickým krajem podporuje dopravu do vzdělávacích center Planeta Hlinsko a Sféra Pardubice, jeli jsme se do druhé jmenované podívat osobně.

V úterý 16. dubna po obědě jsme spolu se třemi desítkami pedagogů z mateřských a základních škol, Domu dětí a mládeže a jedním zřizovatelem nasedli do autobusu a jeli se do Automatických mlýnů podívat.

Průvodcem po Sféře nám byl David Koppitz, výkonný ředitel vzdělávacího centra, který nás ve vstupních prostorách seznámil s prostředím, s průběhem realizace, s okolnostmi, které vedly k rekonstrukci Automatických mlýnů i vzniku samotné Sféry.

Společně jsme se podívali do dílny Dřeva, kde se děti a žáci při vzdělávacích programech seznamují se světem dřeva, jeho vlastnostmi, pracovními postupy, mohou si sami vytvořit jednoduché výrobky i složitější hračky.

Sférické hřiště je prostorem pro školky, který funguje jako didaktický prostor a vychází z vlastního zkoumání dětí – vesmír, příroda, energie, teplo, barvy duhy, počasí a další.

Moderní technologie, programování a virtuální realita nás čekali v IT/VR laboratoři, kde probíhá výuka grafiky, úpravy fotografií a videí, tvorba animací, ale také základy programování skrze interaktivní prostředí, 3D modelování a tisk.

Na závěr si pan Koppitz nechal „Vědu na kouli“, tedy Science on a Sphere. První dojem se nedá přenést, ten se musí zažít a vidět. Představte si, jak vstupujete do tmavé místnosti a uprostřed se rozzáří Země. Projekční systém vytvořil Národní úřad pro oceány a atmosféru (NOAA) a pracuje s nepřeberným množstvím informací, které se týkají změn klimatu, migrace, extrémních úkazů, přenosu informací, planetárních a kosmických úkazů.

Věřím, že exkurze byla pro všechny přítomné inspirativní a že se se svými dětmi a žáky do Pardubic vydají.

Naposledy změněno: [last-modified]